Industriële IT helpt productieprocessen te verbeteren door efficiënter en met een hogere kwaliteit te produceren. Industriële automatisering maakt van handmatig werk een gestroomlijnd automatisch proces waardoor er efficiënter kan worden geproduceerd.

Is industriële IT anders dan kantoor IT?

Ja, er zijn verschillende aspecten waarop deze beide omgevingen van elkaar verschillen.

Functionaliteiten

Office IT gaat om het automatiseren van werkplekken, ERP-systemen, administratie, document beheer, file opslag enz. De industrial it is er op toegelegd om het productieproces zo goed mogelijk te laten functioneren. Hierbij kan je denken aan tracking and tracing, Overall Equiment Effectiveness, warehouse management, SCADA, Industrial Internet of Things, Manufacturing Execution System en digitale werkinstructies.

Industriële it

Omgeving

Waarbij de office omgeving een mooie schone gecontroleerde omgeving is waarbij de airco het serverpark heerlijk verkoelt is dit in de productie vaak niet het geval. Industriële IT vindt plaats op de werkvloer waarbij het vaak heet en stoffig is of juist koud en vochtig. Ook kunnen aggressive chemicaliën de computer apparatuur aantasten of moet er juist opgepast worden om geen explosie te veroorzaken in ATEX omgevingen. Trillingen kunnen ook erg verstorend zijn op computer apparatuur. Bij de opbouw van een automatiseringssysteem en de componentkeuze moet er daarom goed rekening worden gehouden met deze factoren.

Industrieel ethernet netwerk

Ook het ethernet wat wordt toegepast in de industriële omgeving verschilt met die van de kantooromgeving. In de industrie is de afscherming van de kabels en connectoren enorm belangrijk. Door het gebruik van frequentieregelaars ontstaan er elektromagnetische velden (EMC) waar het ethernet verkeer last van kan hebben. De industriële switches zijn veelal voorzien van zwaardere connectoren en zijn uitgevoerd in 24 volt. Door het gebruik van externe opslag kan er snel worden gewisseld van switch en de actuele configuratie worden overgenomen bij verstoringen.