LoRaWan of Lora staat voor Longe Range Wide Area Network wat erg goed kan worden toegepast als netwerk voor Industrial Internet of Things. LoRaWan is een zogenaamd Low Power Wide Area Network (LPWAN) waarmee met weinig energie kleine berichten over een grote afstand (tot ongeveer 15 kilometer) verzonden kunnen worden.

Industrieel LoRaWan

Wat is LoRaWan?

LoRaWAN staat voor Longe Range Wide Area Network, waar vaak nog aan wordt toegevoegd ‘Low Power’. Het biedt een aantal voordelen boven gebruik van bekende draadloze internetverbindingen zoals WiFi en GSM. De draadloze verbindingen zoals we die nu al kennen vergen namelijk meer energie en hebben een kleiner bereik. Bovendien is de infrastructuur voor GSM zeer kostbaar, wat het gebruik ervan ook aan kosten gebonden maakt.

Grootste uitdaging voor een bredere inzet van draadloos internet, is echter de benodigde energie. Voor GSM- en WiFi-verbindingen is namelijk een verbinding met een stopcontact of regelmatig laden van accu’s nodig. Ze zijn gemaakt voor streaming internet verkeer. LoRaWAN zenders kunnen met een enkele batterij jarenlang zenden en ontvangen. De techniek is erop gericht om relatief kleine berichtjes met data te verzenden zoals temperatuur, locatie, waarnemen van beweging of anderszins. Je moet daarbij dus ook denken aan andere toepassingen.

LoRaWan in gebruiken in industriële automatisering?

Jazeker, LoRaWan is goed te gebruiken in industriele toepassingen. Door het grote bereik, lage energieverbruik is het zeer geschikt voor het monitoren van processen. Echter zitten er ook een aantal beperkingen aan het LoRaWan netwerk waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van industriële automatisering installaties. Meer weten over LoRaWan? Neem contact op.